Transilvania, cea mai cautata regiune turistica din romania

Cazare judetul Hunedoara | Cazare judetul Sibiu

Date generale despre Transilvania | Potentialul Turistic | Legenda lui Dracula
Judetul Alba | Judetul Cluj | Judetul Sibiu
Abrud | Aiud | Alba-Iulia | Arieseni | Blaj | Cetatea Calnic
Cricau - Piatra Craivii | Ruinele Cetatii Cugir | Rosia Montana | Manastirea Rameti
Sascisori - Ruinele Cetatii Dacice Capalna | Abecedarul de la Tartaria
Castelul Huniazilor (Castelul Corvinilor)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Zona turistica Transilvania este situata intre lantul Carpatilor Orientali, Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni, o provincie istorica ce poarta pe obraz urmele numeroaselor batalii duse aici de-a lungul timpului.

Avand numeroase resurse minerale cum ar fi carbunele brun si dispunand de largi suprafete impadurite, Transilvania a fost leaganul civilizatiei dacice, in Muntii Orastiei aflanduse nucleul statului dac.

Capitala romana a fostei Dacii - Sarmizegetusa Ulpia Traiana Augusta de langa Hateg si a Daciei Sarmizegetusa de la Gradistea de Munte, complex de sanctuare ce reprezentau de fapt, primul observator astronomic de pe teritoriul Romaniei.

Peisajul este absolut deosebit, numeroase culmi impadurite impanzesc acest tinut, obiective turistice deosebite cum ar fi: Orasul Brasov si Biserica Neagra care este cea mai mare constructie in stil gotic din tara, Biserica Bartolomeu - stil gotic timpuriu, Muzeul Culturii Romanesti din Cartierul Schei, vechile fortificatii ale Brasovului si Statiunea montana Poiana Brasov - Perla Carpatilor, Cetatea Rasnov si Castelul Bran, completeaza imaginea obiectivelor turistice din zona.

Vestul Transilvaniei

Intinzandu-se pana la teritoriile Crisanei se gaseste zona Muntilor Apuseni, o zona cu un deosebit potential turistic si de o frumusete uimitoare.

Impartiti in patru mari trasee turistice, Muntii Apuseni pot fi vizitati pe urmatoarele rute:

  • Traseul Cluj Napoca - Huedin - Oradea si se pot vizita pesterile din Muntii Bihor si muzeul poetului roman Octavian Goga de la Ciucea.
  • Traseul Oradea - Beius - Stei - Campeni - Turda, traseul cuprinzand Statiunile Felix si Stana de Vale, se mai pot vizita Pestera Ursilor, Focul viu si Ghetarul de la Barsa, Groapa Ruginoasa si Cetatile Ponorului, Pestera Scarisoara cu ghetarul fosil si Muzeul satesc de la Lupsa. Alte obiective turistice importante din zona: Cheile Turzii, Izbucul de la Calugari (izvor care apare si dispare la intervale egale de timp).
  • Traseul Stei - Varfurile - Brad - Deva, unde la Brad se poate vizita cel mai frumos muzeu din Romania cu pepite de aur, mormintele lui Avram Iancu si ale capitanilor lui din Tebea.
  • Traseul Campeni - Abrud - Zlatna - Alba Iulia unde se desfasoara traditionalul "targ de fete" de pe Muntele Gaina, stancile de la Detunatele si orasul Alba-Iulia, oras ce a contribuit la formarea Romaniei Mari in anul 1918.

Cursul superior al Oltului reprezinta o alta zona turistica deosebita si se intinde de la izvoarele acestuia, strabate Muntii Harghita si Ciuc prin Depresiunea Barsei, orasul Sibiu cu numeroase obiective turistice si arheologice ca Zidul Cetatii, Turnurile, Muzeul Brukental.

Zona Transilvania ne mai incanta si cu alte obiective turistice deosebite cum ar fi orasul Miercurea Ciuc, orasul Sighisoara, un important centru turistic, singura cetate locuita din Europa, Lacul Balea din Muntii Fagaras - drumul de la Brezoi pe valea raului Lotru, Cetatea de la Fagaras, Manastirea Cozia si Turnul "dintr-un lemn".

Date generale (inapoi la cuprins)

Trasnilvania isi trage numele din expresia latina -Trans Silva -ce inseamna -Tara de dincolo de Paduri- datorita padurilor dese ce acopereau muntii ce inconjoara, asa cum vom vedea, aceasta zona atat de importanta pentru Romania si chiar pentru o parte a Europei. Este una dintre proviciile Romaniei medievale greu incercata de-a lungul timpului, leagan de formare al poporului roman dar nu in ultimul rand un important centru cultural si economic al tarii. Este situata in interiorul lantului Carpatic si constituie o zona bogata in obiective turistice naturale si istorice.

Forma de relief principala este podisul, inconjurat de dealuri, depresiuni si strabatut de numeroase rauri. Clima este temperat continentala vara temperaturile atingand 30 grade Celsius iar iarna pot atinge minime de  23 de grade Celsius.

Istoria zonei este foarte veche ea incepand odata cu Epoca Pietrei de cand dateaza primele descoperiri de ramasite umane si de asezari, atingand un punct de varf in prima varsta a fierului cand in interiorul arcului carpatic civilizatia dacica a atins un inalt grad de cultura materiala si spirituala fapt dovedit de numeroasele descoperiri arhelogice de la Cioclovia, Ohaba Ponor, Pecica Cucuteni, sau Ariusd. Odata cu trecerea in era noastra marturiile despre cunsotintele astronomice, medicale , cat si spiritualitatea stramosilor nostrii daci sunt din ce in ce mai numeroase dovada stand aici atat descoperirile arheologice cat si izvoarele scrise ce dovedesc ca gradul de cultura era similar cu cel al civilizatiilor antice din Grecia sau Egipt.

Din perioada cuprinsa intre epoca fierului si cea de inceput a erei noastre dateaza descoperirile de la Tartaria din judetul Alba a unor tabilte de lut acoperite cu o scriere anterioara cu mult celebrelor tabilte evocate de ND KRAMER in celebra sa carte Istoria incepe de la Sumer. Iata deci ca Transilvania a dat omenirii prima scriere. Tot din Transilvania, au plecat spre vest stramosii majoritatii neamurilor europene din prezent, iar Tracii marea familie din care si Dacii faceau parte a contribuit in mod esential la formarea neamului din care mai tarziu se vor ridica stramosii italienilor de astazi. Acestea si multe alte dovezi bine documentate arata ca Transilvania a fost nu doar leaganul din care au luat nastere romanii ci si o mare parte a neamurilor europene avand contributii de capatai in dezvoltarea scrierii, a astronomiei sau medicinei. Plantele medicinale folosite de vechii medici de aici fiind folosite si acum in toata lumea.

Mai tarziu in tot cursul evului mediu cat si in peroada moderna a sec XIX si sec XX Transilvania a continuat sa fie un promotor al culturii si un factor economic deosebit de important atat pentru ea insasi cat mai cu seama pentru romanii traitori in celelalte doua provicnii romanesti Valahia si Moldova. Datorita importantei sale economice si a bogatiilor sale naturale ( aur argint, sare , carbune, lemn, pajisti pentru pascutul animalelor), Transilvania a fost inca din evul mediu, cand toate aceste obiective economice aveau o mare importanta, un obiectiv strategic pentru populatiile cu care se invecina. Astfel inca din jurul anului 1000 ungurii au patrus in Transilvania pe care au cucerit-o in urma luptelor purtate cu populatia romaneasca de aici.

Transilvania - Potentialul Turistic

Legenda lui Dracula (inapoi la cuprins)

Un important punct de atractie turistica asociat numelui Transilvaniei este legenda contelui Dracula. Legenda vorbeste despre existenta in Transilvania in perioada de inceput a evului mediu a unui principe ce era un luptator inversunat impotriva turcilor. Plecat fiind in batalie dusmanii raspnadesc vestea ca ar fi fost ucis. Sotia sa aude aceasta si de durere se sinucide. Intors din batalie printul isi gaseste sotia moarta si atunci infuriat pe divinitate face un pact cu diavolul devenind astfel un vampir nemuritor, ce va cauta vesnic in fiecare femeie figura si sufletul sotiei sale multiubite.

Aceasta legenda isi are radacinile in istoria veche a Romaniei unde exista un principe numit Vlad Dracul supranumit de popor si Tepes, deoarece isi pedepsea dusmanii sau pe cei ce savarseau infractiuni prin tragere in teapa. Prin metodele sale extrem de dure si sangeroase el a reusit sa faca ordine in tara astfel incat era foarte iubit de popor, dar si temut in acelasi timp.

Dusmanii sai nemultumiti de politica dusa de acesta au raspnadit in lume tot felul de povesti neadevrate despre el socotindu-l un monstru, un vampir insetat de sange un diavol adevarat astfel creandu-se cunoscuta sa legenda.

Castelul Bran astazi vizitat de mii de turisti ce il considera Castel al Lui Dracula nu stiu ca acesta nu a folosit castelul decat pentru scurta vreme adevarata sa cetate fiind asezata in cu totul alta parte decat la Bran si anume in sudul Transilvaniei pe raul Arges in localitatea Poienari, el fiind nu principe al Transilvaniei ci al Valahiei.

Intr-adevar el a trecut prin Bran si Brasov, avand legaturi comerciale cu aceasta zona pe care a si atacat-o in cateva randuri ca represalii pentru politica dusmanoasa a negustorilor sasi de aici , in urma acestor atacuri acestia nascocind toate povestiile despre care ma vorbit mai sus. Branul reprezenta vama comerciala a Transilvaniei cu Valahia.

Aceasta legenda isi are radacinile in istoria veche a Romaniei unde exista un principe numit Vlad Dracul supranumit de popor si Tepes, deoarece isi pedepsea dusmanii sau pe cei ce savarseau infractiuni prin tragere in teapa. Din acest motiv in scurta vreme calatorii puteau trece in deplina siguranta pe drumurile Valahiei fara teama ca vor fi jefuiti de raufacatori. Vlad Dracul a fost si un dusman de neimpacat al turcilor si un oponent de temut al acestora el impiedicand multe vreme atat prin propriile forte cat si prin constituirea uor aliante militare patrunderea otomanilor spre centrul Europei. Potentialul turistic al Transilvaniei nu se opreste doar la Legenda lui Dracula, alaturi de aceasta stand numeroasele statiuni turistice si balneoclimaterice, peisajele minunate, vestigiile de arhitectura, sau cele arheologice.

Dintre locurile in care va puteti petrece vacantele, relaxa si practica diverse sporturi de iarna enumeram statiunile Predeal, Poiana Brasov, Stana de Vale, Sovata, Baile Felix, Baile 1 Mai, Baile de la Bazna, statiunea Paltinis, Moneasa, Lipova, Borsa, si multe altele. Peisajul valurit de dealuri munti si podis al Transilvaniei bucura sufletul si relaxeaza trupul. Apele care strabat acest pamant roditor sunt pline de peste si ofera nenumarate posibilitati de agrement de la pescuit pana la rafting pe reurile rapide de munte. Vinuriile produse aici in centrul Transilvaniei in regiunea Tarnavelor sunt celebre in intreaga Europa si au fost servite la mesle tuturor regilor, si principilor care au poposit pe acest pamant. Sporturile de iarna se pot practica in oricare dintre statiunile de aici , cele mai celebre fiind desigur cele de la Predeal si Poiana Brasov unde in fiecare iarna, hotelurile moderne si bine utilate, precum si partiile iluminate nocturn asteapta turistii sa se bucure de iernile romanesti. Transilvania, ofera prin multitudinea si varietatea zonelor de agrement turistic pe care le are la dispozitie o alternativa deosebit de atractiva de a va petrece vacantele, fiind acelasi timp o experienta uluitoare prin care ve-ti descoperi locuri unice in lume, legende si istorisiri care va vor tine cu sufletul la gura, mancaruri savuroase si vinuri bune, munti inalti anume facuti pentru alpinism, bungee-jumping sau rafting, dar mai presus de orice veti avea privilegiul de a calatori printr-un tinut legendar si celebru nu atat prin povestirile lui Bram Stocker cat mai cu seama prin istoria milenara si frumusetea acestor locuri pe care daca nu le veti calca cu piciorul, nu ve-ti putea intelege niciodata de ce aceia care au venit si au ramas o vreme nu au mai plecat niciodata ori sau reantors cu regularitate aici.

Judetul Cluj (inapoi la cuprins)

Judetul Cluj este amplasat in centrul Transilvaniei invecinandu-se in partea de nord cu judetele Salaj si Mures, in est cu Mures si Bistrita-Nasaud, in vest cu judetul Bihor si la sud cu judetul Alba. Judetul Cluj a fost si ramane unul dintre cele mai puternice centre economice, politice si culturale din Transilvania, fiind o interesanta destinatie turistica.

Cheile Turzii (inapoi la cuprins)

Reprezinta o rezervatie complexa, geologica, floristica, si faunistica cu o suprafata de 175,70 ha, situata in Podisul Pordeiului in apropierea orasului Turda . Datorita frumusetii si diversitatii fenomenelor carstice cat si a bogatiei florale si faunei locale care include numeroase specii rare, endemice si relicte glaciare aceste chei au fost declarate monumente ale naturii cu o mare valoare stiintifica.

Cheile Turzii reprezinta o despicatura adanca de 350m care se intinde pe o lungime de 3,5 km, ce au luat nastere prin adancirea treptata a vaii paraului Hasdate.

In aceste inedite chei se cunosc aproximativ 60 de pesteri, arcade si firide dintre care 8 depasesc lungimea de 20 de m, cea mai mare atingand 120m.

Orasul Cluj-Napoca (inapoi la cuprins)

Orasul Cluj-Napoca este asezat la o altitudine de 340 m, pe valea Somesului, fiind considerat din punct de vedere al vechimii, unul dintre cele mai importante orase dacice, atestat prima data sub numele de Napoca, nume care a fost amintit si de Ptolemeu in scrierile sale din acea perioada.

Biserica Sfantul Mihail (inapoi la cuprins)

Este unul dintre cele mai valoroase monumente in stil gotic din Transilvania fiind construit in perioada anilor 1350-1450.

Biserica Reformata din Cluj-Napoca (inapoi la cuprins)

A fost construita cu sprijinul regelui Ungariei - Matei Corvin. A fost considerata in acea perioada una dintre cele mai mari constructii in stil gotic din Transilvania.

Casa lui Matei Corvin (inapoi la cuprins)

Matei Corvin a fost fiul lui Iancu de Hunedoara. S-a nascut in anul 1443 si a devenit ulterior rege al Ungariei si principe al Transilvaniei. Cladirea unde se afla casa memoriala a acestuia este considerata un monument istoric de marca al orasului. Putem intrezarii elemente ale stilului gotic in arhitectura si decoratiunile casei.

Gradina Botanica din Cluj-Napoca (inapoi la cuprins)

Gradina botanica din Cluj-Napoca este considerata asezamant de notorietate europeana. A fost infintata in anul 1920 de catre profesorul Alexandru Boza si se intinde pe o suprafata de cca 15 ha.

Manasitrea din Manastur (inapoi la cuprins)

Este amplasata in cartierul clujean Manastur si a fost construita in stil gotic in sec XV-XVI.

Manastirea Franciscanilor (inapoi la cuprins)

Dateaza din sec al XV-lea si este construita in stil gotic pe locul unei alte biserici cre a fost construita in perioada anilor 1270 - 1273.

Muzeul de Etnografie din Cluj-Napoca (inapoi la cuprins)

Adaposteste piese din ceramica, textile, imbracaminte, unelte, obiecte de uz casnic, arhiva folclorica, o biblioteca, toate de o mare valoare istorica.

Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca (inapoi la cuprins)

Avand o varsta foarte frageda (2003) este singurul muzeu de acest gen din Europa. Regasim aici pe de o parte diferite feluri de roci care pastreaza amprente ale unor animale disparute cu mii de ani in urma, cat si obiecte si instrumente folosite de renumitul biolog Emil Racovita, fost profesor la celebra universitate Sorbona din Paris, in perioada de cercetare si expolatare (microscop, aparate foto, etc).

Palatul Bunffy din Cluj-Napoca (inapoi la cuprins)

Gazduieste astazi muzeul de arta. Este situat in Piata Libertatii si dateaza din sec al XVIII-lea fiind construit in stil baroc tarziu. Este format din 22 de camere unde se pot admira lucrari ale unor sculptori, graficieni si pictori celebrii cum ar fi: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, cat si colectii impresionante de arta medievala, arme, mobilier, covoare.

Rezervatia floristica - Fanetele Clujului (inapoi la cuprins)

Aceasta rezervatie este situata la 3-4 km de orasul Cluj-Napoca de o parte si de alta a Vaii Fanatelor, inconjurata de coline de 500-600 de m inaltime, presarate din cauza alunecarilor de teren cu numeroase movile de pamant numite de localnici “ticle”sau “coparsaie”.

Intr-o astfel de “coparsaie” se afla rezervatia cu o suprafata de 80 ha de teren variat si accidentat, cuprinzand o movila inalta de 30-35 m si lunga de 400 m .

Rezervatia floristica - Fanetele de la Suatu (inapoi la cuprins)

Reprezinta o rezervatie floristica de mare valoare in special datorita existentei pe coastele abrupte din partea de est a rezervatiei a unui neam de lintea pratului, care nu mai traieste in nici o parte a tarii si a lumii. Se poate ajunge in aceasta rezervatie pe soseaua Cluj Napoca – Reghin iar de acolo pe un drum secundar pana in comuna Suatu aproximativ 8 km.

Lacul Stiucii (inapoi la cuprins)

Reprezinta o rezervatie ornitologica situata la 4 – 5 km de orasul Gherla , la intrarea in satul Sacalaia , si are o suprafata de 25 ha . Acest obiectiv turistic – lac cu apa dulce, declarat monument al naturii este bine cunoscut si indragit de locuitorii oraselor Gherla, Dej, Cluj-Napoca.,dar si de turisti din tara si strainatate.

Lacul face parte din iazurile Campiei Transilvaniei situate in bazinul Vaii Fizesului, afluent al Somesului Mic si reprezinta o “delta in miniatura” unde poposesc pentru hrana si cuibarit numeroase pasari de balta migratoare ca: califarul alb(Tadorana tadorana), cufundacii, starcii, ocrotite de stufarisul des.

Manastirea Ortodoxa de la Nicula (inapoi la cuprins)

Este considerata ca facand parte din lantul vechilor manastiri ortodoxe ale Transilvaniei, datand probabil din anul 1552.

Biserica Ortodoxa Vad (inapoi la cuprins)

A fost ridicata in sec al XV-lea fiind ctitorita de Stefan cel Mare si Petru Rares. Biserica a fost construita dupa modelul bisericilor din Bucovina.

Judetul Alba (inapoi la cuprins)

Meleagurile judetului Alba sintetizeaza in datini si obiceiuri influentele venite din zona muntilor Carpati Apuseni, a regiunilor Mures si Sebes. Obiectivele istorice, peisajele spectaculoase, vinul renumitelor Podgorii ale Jud.Alba, cantecele populare autentice, frumusetea portului popular si ospitalitatea traditionala a acestor locuri fac din judetul Alba un tinut de legenda si poezie.

Orasul Abrud (inapoi la cuprins)

Orasul Abrud este asezat de-a lungul raului cu acelasi nume, la poalele dealului Stiurt si pastreaza in perimetrul sau urmele asezarii daco-romane Abruttus, langa care exista si o mica fortificatie cu rol de observatie si aparare a marelui centru aurifer din apropiere- Arbunus Maior (azi Rosia Montana).

Cetatea Medievala si Orasul Aiud (inapoi la cuprins)

Orasul Aiud este situat pe valea mijlocie a raului Mures la confluenta acestuia cu raul Aiud in vecinatatea muntilor Trascaului, la 30 km de orasul Alba-Iulia. Primele semne de viata omeneasca dateaza din anii 800-500 i.Hr.Cetatea medievala din Aiud este situata in zona centrala a orasului si reprezinta un complex de arhitectura medievala compus din mai multe edificii.

Cetatea si Orasul Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Situata in inima actualului municipiu Alba-Iulia, cetatea a fost ridicata in anii 1714-1738, fiind cea mai reprezentativa cetate de tip Vauban din Romania. A ramas in istoria Romaniei ca fiind locul in care s-a oficializat Unirea celor Trei Principate Romanesti care a avut loc la 1 Decembrie 1918.

Biblioteca Batthynaeum din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

A fost construita in ultimele decenii ale sec al XVIII-lea in biserica dezafectata a fostei manastiri trinitariene. Gazduieste valoroase colectii de carte veche si de arta ale Institutului Batthyaneum. Fondatorul institutului si al bibliotecii este episcopul Ignatiu Batthyani.

Cetatea Reintregirii din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Catedrala Ortodoxa cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii a fost ridicata intre anii 1921-1923 reinnoind firul existentei importantului asezamant a lui Mihai Viteazu . Catedrala a devenit locul de incoronare a regilor romani.

Catedrala Romano-Catolica din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Catedrala este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpuri din Transilvania, arhitectura sa imbinand armonios elementele romanice cu cele gotice. Edificiul este amplasat intre zidurile Cetatii Alba-Iulia.

Colegiul Academic din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Complexul de cladiri este amplasat in Cetatea Alba-Iulia si cuprinde cladiri dispuse a doua curti interioare in cadrul carora a functionat din anul 1622 -Academicum Collegium-, prima scoala cu rang universitar din Transilvania. Edificiul actual cuprinde parti din fostul colegiu terminat la mijlocul sec XVII-lea. 

Muzeul Unirii din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Muzeul National al Unirii se numara printre cele mai importante muzee din Romania datorita prestigiului si patrimoniului sau.

Palatul Apor din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Este resedinta unei foarte puternici familii feudale care a avut reprezentanti in ierarhia superioara a Principatului Transilvaniei. Palatul Apor a fost construit in sec al XVII-lea si apoi modificat in prima jumatate a sec al XVIII-lea fiind dotat cu lucrari de plastica baroca pe fatada de sud, pe frontoanele portalurilor si balustrii scarii de acces.

Palatul Princiar din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Este amplasat pe locul vechiului palat episcopal, palatul principilor Transilvaniei a fost construit in etape succesive incepand cu sec al XIV-lea. In sec XV este marit prin constructia unor aripi in jurul a trei curti interioare.

Portile Cetatii Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Din cadrul puternicului sistem de fortificatii al Cetatii Alba-Iulia fac parte si aceste porti. Intrarea in cetate se facea prin sase porti dintre care patru sunt decorate cu statui si reliefuri sculptate de Johhan Konic.

Sala Unirii din Alba-Iulia (inapoi la cuprins)

Face parte integranta din Muzeul National al Unirii si este situata in cadrul Cetatii Alba-Iulia. Sala Unirii reprezinta locul in care a fost oficializata unirea tuturor romanilor intr-o singura tara- Romania, eveniment care a avut loc la 1 Decembrie 1918.

Statiunea Arieseni (inapoi la cuprins)

Statiunea Arieseni este situata la granita dintre judetele Alba si Bihor la poalele muntilor Apuseni, la o altitudine de 950 m. Statiunea constituie un important punct de plecare in traseele de drumetie si escalada din muntii Apuseni, tot aici existand facilitati pentru practicarea sporturilor de iarna. Statiunea este dotata cu o partie de schi cu o suprafata de 3, 8 ha si care beneficiaza de nocturna. Statiunea Arieseni este cunoscuta pentru practicarea agroturismului.

Castelul Bethlen din Blaj (inapoi la cuprins)

Este cea mai veche cladire din orasul Blaj si a fost pana in anul 1737 resedinta stapanilor feudali ai domeniului Blaj, familia Bethlen. Dupa acest an a deveni sediul Episcopiei Transilvaniei. Cladirea este compusa din doua etaje cu ziduri foarte groase de peste 1 m, coridoare boltite si scari inguste de lemn, reprezentand un valoros monument istoric si de arhitectura.

Catedrala Greco-Catolica din Blaj (inapoi la cuprins)

A fost construita intre anii 1738-1765 de catre arhitectul austriac Anton Eckhardt Martinelli. In anul 1837 a fost marita cand i s-au adaugat o terasa, cele 2 turnuri, corurile si sarcristiile laterale. Biserica este pictata in stil bizantin, cel mai reusit element fiind catapeteasma de mari dimensiuni.

Cetatea Calnic (inapoi la cuprins)

Cetatea Calnic (Kelling) este unul dintre cele mai vechi si interesante monumente de arhitectura fiind inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cetatea a fost construita in sec XIII-lea de catre contele Chyl de Kelling cu destinatia de resedinta nobiliara. 

Cricau - Piatra Craivii (inapoi la cuprins)

Aici s-au descoperit o cetate dacica si o asezare dacica. Se presupune ca aici s-ar fi aflat zona unde isi instalase cartierul general imparatul roman Traian in timpul razboiului cu dacii. Pe langa acestea mai putem admira ruinele unei cetati medievale datand din sec XIII. 

Ruinele Cetatii Cugir (inapoi la cuprins)

Se presupune ca aici a existat o fortificatie dacica, datand din sec al II_lea i.Hr., fapt rezultat din descoperirea unor fragmente ceramice si a unui tezaur de monede ascuns intr-un vas ce a fost descoperit la poalele dealului pe care se afla amplasata cetatea.

Manastirea Rameti (inapoi la cuprins)

Se afla amplasata in partea de nord-vest a orasului Alba Iulia la cca 36 km si dateaza din sec al XIII-lea, manastirea Rameti fiind considerata una dintre cele mai vechi asezaminte monahale ortodoxe si se presupune ca ar fi fost construita de calugarii retrasi in sihastrie.

Rosia Montana (inapoi la cuprins)

Galeriile au fost construite acum 2000 de ani si sunt amenajate in vederea vizitarii. In apropierea galeriilor se afla un muzeu de utilaje traditionale de minerit.

Sascisori - Ruinele Cetatii Dacice Capalna (inapoi la cuprins)

Ruinele cetatii dacice se afla in localitatea Sasciori la 18 km de Sebes. Cetatea a fost amplasata pe un deal, la o altituidine de 610 m si se presupune ca a fost ridicata de regele dac Burebista si a durat pana la cucerirea romana. In interiorul cetatii au fost descoperite: un turn - locuinta patrulater si un platou alcatuit din trei terase.

Abecedarul de la Tartaria (inapoi la cuprins)

In anul 1961 in actuala asezare Tartaria au fost descoperite de cercetatorul Nicolae Vlasa trei tablite de lut cu scriere similara scrierii sumeriene, numai ca inscriptiile acestea se presupune ca sunt mai vechi cu 1000 de ani. Tablitele sunt datate diferit in functie de esalonul cronologic ales si anume intre 4400-4600 i.Hr. sau intre 3900-4200 i.Hr. Mesajul transmis cu ajutorul acestei tablite reprezenta un mesaj transmis divinitatii subpamantene sau ceresti.

Castelul Huniazilor (Castelul Corvinestilor) (inapoi la cuprins)

Construit intre 1443-1447 de catre Iancu de Hunedoara pe locul vechiului castel regal din sec al XIV-lea. In sec XV-XVI a devenit resedinta nobiliara, iar mai tarziu, intre 1552-1716 resendinta a pasei. A indeplinit si rolul de cazarma de artilerie. In preznet adaposteste Sectia de Istorie si Sectia de Stiinte ale Naturii din cadrul Muzeului Banatului. (mai multe despre Castelul Corvinilor)

 

 
 
 
 
 
 

 

Cazare in Transilvania

 
Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro