Oraşul Nehoiu

Nehoiu - raul Buzau
Nehoiu este un oraş din judeţul Buzău, Muntenia, România, asezat la poalele Muntilor Buzău. Are o populaţie de 11.631 locuitori. Este format din mai multe zone: Lunca Pripor, Lunca Mare, Gârboi, Nehoiaş. Accesul la oraş se poate face pe drumul naţional 10 sau pe calea ferată (care se opreşte la Nehoiaş).
Din oraşul Nehoiu pot fi atacate toate cele cinci masive, cel mai apropiat fiind Monteoru, înregistrând altitudinile maxime în vârfurile Monteoru 1345m., Răstoaca 1294m si Cătiasu 1014m.
În ce priveşte infrastructurile publice, Nehoiu este dotat cu un spital, unitate de poliţie, sală de spectacole, stadion şi alte structuri caracteristice oraşelor moderne.
Manifestări folclorice: "Toamnă Buzoiană" - manifestarea se desfăsoară în sediul Casei de Cultură Nehoiu, pe parcursul unei săptămâni, iar gala finala are loc în prima duminică a lunii octombrie.

ISTORIC

 • La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul retragerii forţelor germane, au avut loc lupte pe teritoriul oraşului, urmele tranşeelor fiind vizibile şi în ziua de azi. Inundaţiile din anii 70 lovesc oraşul, distrugerile fiind enorme: case, calea ferată, poduri. Perioada post-comunistă aduce, ca pentru majoritatea zonelor industrializate din România, o scădere dramatică a ocupării forţei de muncă.

  Principalele fabrici din oraş, în care activa majoritatea forţei de muncă din satele aparţinătoare, dau faliment sau îşi diminuează brusc nivelul activităţii. Ca o consecinţă directă, o bună parte a populaţiei tinere a emigrat în ţări din vestul Europei, ca Spania sau Italia

  ECONOMIE

 • Orasul Nehoiu este unul dintre cele mai vechi centre de exploatare si prelucrare a lemnului din tara, care rămane în continuare principala activitate a zonei .
  Principalul motor al activităţii economice locale este uzina de transformare a lemnului situată în centrul oraşului. Fabrica a fost înfiinţată cu capital italian la începutul secolului 20, numindu-se „Foresta Italo-Română“.
 • Localitatea Nehoiu
  Judetul Buzau cu localitatea Nehoiu

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
  Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro