Maramures, TRADITIA SI CULTURA DIN MARAMURES

Bisericile din lemn din Maramures | Rezervatiile naturale din Maramures

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Situata in partea de nord a tarii, Maramuresul este radacina culturii si traditiei romanesti, traditii ce au invins trecerea timpului fiind transmise din generatie in generatie.

Barbatii din zona Maramuresului sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de a sculpta in lemn, portile decorate cu diferite ornamente fiind una din caracteristicile principale ale Maramuresului.

Sapanta, o mica localitate de langa Sighetul Marmatiei isi incanta vizitatorii cu "Cimitirului Vesel". Toate crucile sunt facute de acelasi mester ce urmeaza traditi si mestesugul lasat de tatal sau.

Sighetul Marmatiei este un mic orasel din Maramures care poate fi punctul de pornire pentru vizitarea imprejurimilor. In plus, se poate vizita Muzeul Satului care prezinta case din zona, port popular si mai ales mestesugurile stravechi de prelucrare a lemnului si arta folclorica.

Zona montana apartine Carpatilor Orientali, avand urmatoarele unitati montane: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si lantul vulcanic Ignis - Gutai - Tibles.

Vegetatia si fauna este caracterizata printr-o mare varietate de specii din care amintim, capra neagra, acvila de stanca, cocosul de munte, ursul brun si cerbul carpatin. Fauna piscicola populata in raurile de munte, Tisa, Viseu, Ruscova si Vaser este formata din pastrav si lipan si de cea mai valoroasa specie de salmonid, lostrita.

In zona sunt declarate 20 de rezervatii naturale de interes national, iar Rezervatia naturala Pietrosul Mare este inclusa in randul Rezervatiilor Biosferei alaturi de Delta Dunarii si Parcul National Retezat.

Bisericile de lemn din Maramures

Trasatura distincta pentru aceasta zona, bisericile de lemn exprima maiestria prelucrarii lemnului de catre mesterii locali.

Construite in secolul XVII si XVIII sunt facute in intregime din lemn, fara a se folosii nici macar un cui de fier. Biserica de la Surdesti este cea mai inalta cladire din lemn din Europa avand 72 m inaltime. Amintim alte localitati ce prezinta interes turistic deosebit pentru regiunea Maramures:

  • Ocna Sugatag
  • Budesti
  • Ieud - cea mai veche biserica din Maramures 1638

Rezervatii naturale in Maramures

PIETROSUL MARE - situatia in jurul Vf. Pietrosul (2303 m).Rezervatia are un caracter complex, prezinta o mare importanta stiintifica, si peisagistica.

IZVORUL ALBASTRU AL IZEI - izbucul + pestera - este situata pe raza com. Sacel. Pestera s-a format la zona de contact dintre sisturile cristaline a muntilor Rodnei si zona calcaroasa, avand o lungime de 2500 m. Apa iese la suprafata printr-un izbuc, unic ca debit si frumusete.

PADUREA CRAIASCA - arborele de gorun si larice situata in vecinatatea statiunii balneo-climaterice Ocna Sugatag, cu suprafata de 44 ha.

CHEILE TATARULUI - chei unice in tara, prin faptul ca sunt sapate in andezit. Prin chei trece valea brazilor afluent stang al Vaii Runcului care impreuna formeaza Valea Marei.

PESTERA CU OASE - rezervatie speologica, are o suprafata de 0,5 ha, in hotarul satului Poiana Botizei com. Baiut.

 

______________________________________________________________________________

Adauga comentarii

 
Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro