crisana, atractii turistice ale regiunii istorice crisana

Reprezinta o provincie situata pe teritoriile Romaniei si Ungariei, avand ca limite naturale raul Tisa in vest, raul Mures la sud, Muntii Apuseni in est si riul Somes in nord.

Cele mai importante orase din Crisana:Oradea, Arad, Beius,Chisineu Cris, Sebis, Simleu Silvaniei, Salonta, Carei s.a.

Relieful regiunii, este constituit din Muntii Bihorului (cu culmi peste 1800 m), grupul muntilor scunzi (Padurea Craiului, Codru-Mona si Zarand), dealurile piemontane si Campia Crisurilor.

Clima este mai moderata decat in restul tarii, variind de la clima de campie (cu veri clade si ierni blande) la clima depresiunilor (blanda, cu precipitatii abundente).

In subsol se gasesc variate bogatii naturale (bauxita, lignit, pamanturi colorate, bitumuri, argile de calitate superioara etc). Peste 3/4 din suprafata arabila este cultivata cu cereale, suprafete mari fiind ocupate cu plante furajere. In depresiuni este dezvoltata pomicultura.

Atractii Turistice Crisana:

  • Teatrul Vechi de la Arad este cel mai vechi teatru din Transilvania.
  • Cetatea Oradei este cel mai insemnat monument de arhitectura populara din partea de vest a tarii care a fost distrus de tatari in 1241.
  • Catedrala Romano-Catolica de la Oradea este cea mai mare catedrala in stil baroc din Romania. A fost construita intre anii 1752-1780 si a fost ridicata la rangul de bazilica in 1991 de catre papa Ioan Paul al II-lea.
  • Biserica ortodoxa cu luna se afla la Oradea iar sub orologiul din turnul bisericii se afla o sfera care, atunci cand se roteste arata toate fazele lunii.
  • Muzeul Tarii Crisurilor de la Oradea este o copie a Palatului Belvedere din Viena.
 
Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro