Baile-Herculane

 

  • Bãile Herculane este cea mai veche statiune din România si una dintre cele mai vechi din lume fiind cunoscutã încã de pe vremea romanilor. Prima mentiune dateaza din anul 153 e.n.
  • România a mostenit o anumitã bazã materialã si infrastructurã pentru turismul balnear si de munte. Din acesta frumoasa tara europeana face parte si statiunea balneo-climaterica Baile Herculane.
  • Statiunea Baile Herculane -- oras situat în judetul Caras-Severin - este situatã pe ambele maluri ale râului Cerna, la 6 km de soseaua Bucuresti - Timisoara (E70), pe una din cele mai pitoresti portiuni ale sale si la o distantã, pe calea ferata, de 346 km fatã de Bucuresti si 170 km fata de Timisoara.
  • Statiunea Baile Herculane este recomandatã pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative, al bolilor inflamatorii sau subarticulare, al bolilor sistemului nervos periferic, precum si pentru tratamentul unor boli ginecologice, respiratorii, ORL, dermatologice, obezitate etc.).

 

     
Statiunea dispune de locuri de cazare (peste 4000 de locuri) în marile si modernele hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadru agreabil, de asemenea camping în interiorul sau exteriorul orasului. Multiplele mijloace de recreere si divertisment – restaurant, baruri, terase de vara, bazine de înot cu apa termala, sauna, masaj, biliard, etc. – precum si posibilitatile de drumetie si excursii în statiune si pe valea Cernei, constituie o atractie în plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile-Herculane. Statiunea este intens scaldata de aeroioni, predominant negativi, care induc o stare de bine tuturor care viziteaza Baile Herculane. Aeroionizarea negativa este una dintre cele mai importante surse de incarcare electrica a corpului uman, indiferent de varsta, actionand asupra sistemului nervos fiind un eficient tratament impotriva stresului. S-au descoperit de-a lungul Vaii Cernei pana in prezent 18 izvoare cu apa minerala termala, pe o distanta de circa 4 km. Apele termo-minerale de la Baile Herculane contin cloruri de Sodiu, Potasiu, Magneziu, Carbonati si Sulfati de Calciu si Magneziu, Brom, Iod, Hidrogen Sulfurat, Ioni de Calciu, Sodiu, Clor, Litiu, Strontiu, Titan, etc.    
Valea Cernei - Baile Herculane    
     
     
Orasul-statiune Baile-Herculane este situat in sud-vestul Romaniei, la intersectia paralelei 45° 52I N cu meridianul 23° 52I E, avand aceeasi pozitie cu Venetia si Nisa. Acces " Rutier: 5 km fata de D.N. 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti (la o distanta de 380 km) ; " Feroviar: calea ferata internationala Bucuresti -Timisoara -Budapesta, gara Herculane; " Aerian:Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international). Cel mai apropiat oras important este Drobeta-Turnu-Severin (47 km). Orasul se afla pe malurile raului Cerna, intre Muntii Mehedinti la Est si Muntii Cernei la Vest. Altitudinea este de 168 metri si se respira un aer ionizat ca la o inaltime de 3000 de metri. Climatul este de tip depresionar cu influente vestice si sud-mediteraneene, avand o temperatura medie anuala de 10,5 0C. Presiunea medie atmosferica este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de Sud, viteza lor medie este redusa: 1,6 m/s.    
Baile-Herculane    
     
     
AFECTIUNI SI BOLI TRATATE LA BAILE HERCULANE: * - Reumatism cronic inflamator si degenerativ * - Boli ale aparatului locomotor si sistemului nervos periferic * - Afectiuni ale aparatului respirator * - Afectiuni ginecologice cronice * - Diabet zaharat incipient * - Intoxicatii cu metale grele * - Boli digestive * - Afectiuni ale ochilor COMPOZITIA RESURSELOR BALNEARE: * Ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare intre 0.5-2.6 g/l si o temperatura între 38.5-53.5oC; * ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0.6-3.5 g/l si o temperatura între 46-56oC; * ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase cu o temperatura ce atinge 62oC si o mineralizare între 3,87-7,93 g/l; * O caracteristica a apelor minerale este ca ele contin hidrogen sulfurat în mare concentratie (pâna la 60 mg/l); In prezent, in imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice astfel obtinandu-se sporuri importante de debite (peste 4000 mc in 24 de ore). Izvoarele de la Baile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy si Mont Dore. PRINCIPALELE IZVOARE: * Izvorul artezian Maria (azi Neptun) - 54 oC * Elisabeta (azi Diana) - 55 oC * Hebe - 41 oC * Ileana (azi Apollo 1) - 46 oC * Iosif - 54 oC * Neptun 3 - 54 oC * Hercules - 67 oC * Hygeea - 48 oC AEROIONIZARE NATURALA: 2000-2500 ioni negativi/cm3/s Aeroionii pot actiona asupra organismului in doua moduri: - patrunzand in plamani odata cu aerul inspirat - prin actiunea directa asupra pielii In toate cazurile de tratament cu ioni negativi s-a constatat o ameliorare a starii generale a organismului. Se regleaza hipertensiunea, tulburarile endocrine iar durerile de cap si insomniile sunt pozitiv influentate de aeroionizarea statiunii. Tipuri de proceduri: * hidroterapie, * electroterapie, * masaj,recuperare functionala, cultura fizica medicala, * acupunctura. Contraindicatii * Boli acute, * tumori, * T.B.C., * sarcina, * epilepsie, * tulburari psihice, * sindrom hemoragic    
   
     
ISTORIE
GEOGRAFIE
TURISM
TRATAMENT
CAZARE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro