banat, atractii turistice in banat

Obiective turistice in regiunea Banat

 
Cheile Nerei
Se intind pe o lungime de aproximativ 25 de km si sunt alcatuite dintr-un relief accidentat, pereti abrupti, vai adanci.O atractie deosebit si un loc deosebit de spectaculor este reprezentat de Lacul Dracului, unde conform legendei s-ar si aruncat diavolul in urma unui pariu pierdut cu un mosneag istet care-si pastea caprele in apropierea apei.
 
 
Muntele Mic
Masivul face parte din unitatea geografica denumita Muntii Tarcu ce ocupa partea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Masivul are un crestet bombat ce atinge totusi 1806 m oferind impreuna cu intreg masivul Tarcu peisaje panoramice. In vaile glaciar, dupa retragerea ghetarilor se intalnesc lacuri de origine glaciara care contrbuie la pitorescul acestor zone. Din punct de vedere climateric zona Muntelui Mic este o zona privilegiata, fiind o zona in care zapada dureaza pana la 6 luni pe an. Temperaturile scazute si precipitatiile abundente fac posibila practicarea sporturilor de iarna din noiembire pana in mai.
 
 
Poiana Marului
Zona Poienii Marului a fost locuita inca din antichitate, fapt atestat de vestigiile arheologice gasite aici: altarul pagan ce se afla la 1200m altitudine pe versantul de nord al Muntelui Mic. Legende legate de comoara regelui dac Scorill, ascunsa intr-o pestera in imprejurimile poienii se mai aud si astazi. Dezvoltarea zonei turistice incepe cu anul 1936 cand Poiana Marului si Muntele Mic sunt decretate statiuni turistice. Tot in acea perioada se construiesc in Poiana Marului primele facilitati de cazare. Actualmente, turistii sositi aici sunt intampinati cu numeroase oportunitati de petrecere a timpului liber: drumetii pe trasee montane marcate, rafting si canoeing pe apele repezi de munte, offroad si enduro pe trasee de munte, pescuit, vanatoare precum si tenis, fotbal, volei , badminton pe terenurile pensiunilor din localitate.
 
 
Rezervatia ornitologica Satchinez
Este o rezervatie bogata in specii extinzandu-se pe o suprafata relativ mica.Aceasta rezervatie s-a format ca de altfel multe alte locuri dupa desecarea mlastinilor de mare intindere si regularizarea Tisei si a pricipalelor rauri din campia banateana.
 
 
Banatul Istoric
Banatul reprezinta o regiune istorica ce cuprinde teritoriidin Romania, Serbia (Banatul Sarbesc) si Ungaria. Toate comitatele de granita se numeau”banaturi”in perioada austro-ungara, iar denumirea s-a limitat mai tarziu la actuala provincie Banat. Banatul istoric avea o suprafata de 28526 km². La impartirea regiunii in 1919 Romaniei i-au revenit 18966 km², Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor 9276 km² iar Ungariei 284 km².
 
 

 

Ce se mai poate vizita :

 

Catedrala Mitropolitana (Timisoara)

 

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este una dintre cele mai frumoase cladiri din vestul tarii.
 
 
 

Opera din Timisoara (Timisoara)

 

Opera din Timisoara -descriere in lucru-
 
 
 

Baile-Herculane (Baile-Herculane)

 

Orasul-statiune Baile-Herculane este situat in sud-vestul Romaniei, la intersectia paralelei 45° 52I N cu meridianul 23° 52I E, avand aceeasi pozitie cu Venetia si Nisa. Acces " Rutier: 5 km fata de D.N. 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti (la o distanta de 380 km) ; " Feroviar: calea ferata internationala Bucuresti -Timisoara -Budapesta, gara Herculane; " Aerian:Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international). Cel mai apropiat oras important este Drobeta-Turnu-Severin (47 km). Orasul se afla pe malurile raului Cerna, intre Muntii Mehedinti la Est si Muntii Cernei la Vest. Altitudinea este de 168 metri si se respira un aer ionizat ca la o inaltime de 3000 de metri. Climatul este de tip depresionar cu influente vestice si sud-mediteraneene, avand o temperatura medie anuala de 10,5 0C. Presiunea medie atmosferica este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de Sud, viteza lor medie este redusa: 1,6 m/s.
 
 
 

Tratamente (Baile-Herculane)

 

AFECTIUNI SI BOLI TRATATE LA BAILE HERCULANE: * - Reumatism cronic inflamator si degenerativ * - Boli ale aparatului locomotor si sistemului nervos periferic * - Afectiuni ale aparatului respirator * - Afectiuni ginecologice cronice * - Diabet zaharat incipient * - Intoxicatii cu metale grele * - Boli digestive * - Afectiuni ale ochilor COMPOZITIA RESURSELOR BALNEARE: * Ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare intre 0.5-2.6 g/l si o temperatura între 38.5-53.5oC; * ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0.6-3.5 g/l si o temperatura între 46-56oC; * ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase cu o temperatura ce atinge 62oC si o mineralizare între 3,87-7,93 g/l; * O caracteristica a apelor minerale este ca ele contin hidrogen sulfurat în mare concentratie (pâna la 60 mg/l); In prezent, in imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice astfel obtinandu-se sporuri importante de debite (peste 4000 mc in 24 de ore). Izvoarele de la Baile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy si Mont Dore. PRINCIPALELE IZVOARE: * Izvorul artezian Maria (azi Neptun) - 54 oC * Elisabeta (azi Diana) - 55 oC * Hebe - 41 oC * Ileana (azi Apollo 1) - 46 oC * Iosif - 54 oC * Neptun 3 - 54 oC * Hercules - 67 oC * Hygeea - 48 oC AEROIONIZARE NATURALA: 2000-2500 ioni negativi/cm3/s Aeroionii pot actiona asupra organismului in doua moduri: - patrunzand in plamani odata cu aerul inspirat - prin actiunea directa asupra pielii In toate cazurile de tratament cu ioni negativi s-a constatat o ameliorare a starii generale a organismului. Se regleaza hipertensiunea, tulburarile endocrine iar durerile de cap si insomniile sunt pozitiv influentate de aeroionizarea statiunii. Tipuri de proceduri: * hidroterapie, * electroterapie, * masaj,recuperare functionala, cultura fizica medicala, * acupunctura. Contraindicatii * Boli acute, * tumori, * T.B.C., * sarcina, * epilepsie, * tulburari psihice, * sindrom hemoragic
 
 
 

Trasee Turistice Baile-Herculane (Timisoara)

 

1. Piata Hercule - Hotel Roman - Cascada Cernei - strandul „7 izvoare calde“; 2-3 ore 2. Fabrica de var - Valea Prolaz - Cheile Feregari - Creasta; 4 ore 3. Hotel Cerna - Crucea Alba - Valea Jelarau - Poiana Musuroane; 5 ore 4. Hotel Cerna - Crucea alba - Grota lui Serban - Varful Domogled; 8 ore 5. Piata Hercule - Crucea Ghizelei - Cascada Cociu 6. Baia Diana - Izvorul Munc - Varful Ciorici; 2-3 ore 7. „7 izvoare calde“ - Piatra Banitei - Culmea Bolvasnitei
 
 
 

Baile-Herculane (Baile-Herculane)

 

Statiunea dispune de locuri de cazare (peste 4000 de locuri) în marile si modernele hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadru agreabil, de asemenea camping în interiorul sau exteriorul orasului. Multiplele mijloace de recreere si divertisment – restaurant, baruri, terase de vara, bazine de înot cu apa termala, sauna, masaj, biliard, etc. – precum si posibilitatile de drumetie si excursii în statiune si pe valea Cernei, constituie o atractie în plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile-Herculane. Statiunea este intens scaldata de aeroioni, predominant negativi, care induc o stare de bine tuturor care viziteaza Baile Herculane. Aeroionizarea negativa este una dintre cele mai importante surse de incarcare electrica a corpului uman, indiferent de varsta, actionand asupra sistemului nervos fiind un eficient tratament impotriva stresului. S-au descoperit de-a lungul Vaii Cernei pana in prezent 18 izvoare cu apa minerala termala, pe o distanta de circa 4 km. Apele termo-minerale de la Baile Herculane contin cloruri de Sodiu, Potasiu, Magneziu, Carbonati si Sulfati de Calciu si Magneziu, Brom, Iod, Hidrogen Sulfurat, Ioni de Calciu, Sodiu, Clor, Litiu, Strontiu, Titan, etc.
 
 
 

 

 

 

 
Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro