back

Civilizatia lemnului in maramuresCivilizaţia lemnului în Maramureş :

Tradiţie, peisaje de vis şi un circuit ce merita incercat. Acestea sunt caracteristicile unei vacanţe petrecute în Maramureş.

Situat în extremitatea nord-vestică a României, la graniţa cu Ucraina, Maramureşul este arealul unde tradiţiile strămoşeşti, portul popular şi arta veche se păstrează ca nicăieri în altă parte a României. De aceea elementul primordial al turismului în Maramureş este viaţa satului.

Arhitectura maramureşeană tradiţională ocupă un loc aparte în arta prelucrării lemnului din Europa, elementul de mare originalitate a satelor din zonă reprezentându-l porţile sculptate. Acestea împreună cu bisericile de lemn vin să completeze spaţiul cultural dezvoltat de o parte şi de alta a lanţului muntos Gutâi - Ţibleş.

 

Regiunea Maramureş oferă foarte multe locuri care merită să fie vizitate, precum:

Cimitirul Vesel din Săpânţa – unic în lume, uluieşte prin originalitatea sa; crucile de lemn sculptate şi pictate de meşterul popular Stan Pătraş, l-au transformat într-un adevărat muzeu; coloritul crucilor şi textele pline de umor eternizează ipostazele esenţiale ale vieţii şi evidenţiază vigoarea spiritului românesc care nu se teme de moarte. Din Săpânţa, turiştii vor avea ocazia să vizioneze porţile maramureşene de la Vadu Izei, Giuleşti şi Deseşti.

Baia Mare - reşedinţă de judeţ cu 150000 locuitori, este situată în partea central – vestică a regiunii Maramureş; una din cele mai solicitate arii turistice din jurul oraşului o constituie Valea Firizei.

Sighetu Marmaţiei - este situat în partea de nord a Maramureşului şi se află la 55 km de Baia Mare şi la 75 km de Borşa; a fost multă vreme cel mai important centru cultural al Maramureşului.

Borşa - Staţiunea se găseşte la poalele Munţilor Rodnei şi Maramureş, beneficiind de un cadru natural deosebit de atrăgător şi de numeroase resurse turistice naturale şi antropice. Este situată la 91 km de Sighetu Marmaţiei, 156 km de Baia Mare şi la circa 10 km de Pasul Prislop, care face legătura între Maramureş şi Bucovina.

Cascada Cailor - este situată în apropiere de staţiunea turistică Borşa – Complex, în partea de NE a Munţilor Rodnei; apa adunată dintr-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros rezultând o minunată cascadă (90m).

Vişeu de Sus - se află la 60 km de Sighetu Marmaţiei şi la 18 km faţă de Borşa; oraşul însuşi constituie un obiectiv turistic, prin centrul său, bine îngrijit şi cu spaţii verzi, prin construcţiile noi alături de cele unifamiliale tradiţionale în care abundă elementele arhitectonice din lemn.

Biserica Bârsana - ce intră în topul celor mai înalte construcţii de acest tip din Europa, fiind un excepţional punct de belvedere – 62 m inaltime. Reprezintă un complex monahal remarcabil prin faptul că aici este concentrată arta cioplitului în lemn din Ţara Maramureşului. Mănăstirea cuprinde mai multe construcţii, toate realizate cu mult gust, sub îndrumarea stareţei Filofteia Oltean.

Valea Izei - centrul istoric al Maramureşului;

Valea Vaserului;


Toate cele prezentate întăresc ideea petrecerii unei vacanţe în Maramureş şi parcurgerea unui circuit cât mai interesant care să ofere posibilitatea vizionării celor mai frumoase zone maramureşene.

Cazare in apropierea Castelului Huniazilor, www.HotelMaier.ro

 

Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro