back

Castelul Peles

Castelul Peles
Sinaia

Carol vine în ţară ca principe, după lovitura de stat împotriva lui Alexandru Ioan Cuza. În acelaşi an a venit şi la Sinaia unde este găzduit la mănăstirea din localitate. Plăcându-i locul el îşi exprimă dorinta de a-şi clădi aici o reşedintă de vara si decide ridicarea castelului în localitatea care se numea Podul Neagului, pe locul cunoscut sub numele de Pietrele Arse. În noiembrie 1869, la îndemnul miniştrilor săi Carol 1 se căsătoreşte cu principesa Elisabeta de Wield, fiica lui Albreght Duce de Prusia. În aceste condiţii se punea problema unei reşedinte de familie.

Lucrările încep în toamna anului 1873, iar la 10 august 1875 a fost pusă piatră de temelie a castelului. Războiul de independenţă din 1877-1878 a întrerupt lucrările care se vor relua în primavara anului 1879. Înaugurarea oficiala are loc la 7 octombrie 1883 iar construcţia parcurge doua etape.

Arhitecţii castelului, în prima etapa (1878-1883)Wilhem Doderel şi Johannes Schultz au conferit arhitecturii exterioare un pronunţat stil renascist german. Aceasta se caracterizeaza în linii mari prin asimetria diferitelor corpuri şi turnuri, utilizarea predominantă a lemnului sculptat alcătuirea planurilor verticale şi integrarea într-un peisaj pitoresc. Alte lucrări se vor desfăşura începând din 1893, transformarile şi amplificarile considerabile au fost făcute de arhitectul ceh, Karel Liman.

Terasele castelului concepute iniţial în stilul ranasterii italiene târzii sunt ornamentate cu statui, vase, coloane,fantani care concură cu arhitectura peisagistica a ansamblului.

Este de remarcat faptul că arhitecţii din ambele perioade au reuşit să îmbine şi în decoraţia interioară diferite stiluri:renasterea italiana tarzie, baroc german si austriac, stilul anilor 1900,turcesc. Patrimoniul artistic al castelului este divizat în mai multe categorii : decoratia din lemn, mobilierul, vitraliile, armele şi colectia de arta (plastica si decorativa). Colectia de arme cuprinde peste 4000 de exemplare, colectie care la randul ei poate fi divizata in : arme de parada,de vanatoare,arme albe si arme de foc, piesele datand din secolul al XV-lea si XIX-lea.

Mobilierul de arta cere decoraeza majoritatea incaperilor castelului cuprinde piese originale datând din secolul al XVI-lea, al XX-lea, realizate in cunoscute ateliere europene din Mainz, Munchen,Viena,Hamburg.

Vitraliile au fost achizitioante intre 1883 şi 1914. O parte din ele sunt originale, piese elvetiene si germane din secolul al XV-lea, al XVIII-lea. altele dateaza din sec al XIX-lea si inceputul sec al XX-lea. Aceste vitralii au fost lucrate in atelierele din Zettler(munchen), Zwolfer(Viena) în domeniul artei plastice se disting picturi originale semnate de Gustav şi Ernest Klimt, Franz Match, Dora Hinz si chiar Regina Elisabeta, dar si o serie de copii după pictori celebri.

Publicul vizitator are ocazia sa admire toate aceste valori patrimoniale in cadrul expozitiei de baza a muzeului si in acelasi timp sa cunoasca cateva pagini din istoria Romaniei.

 

Ropenet.ro© 2008 | Contact: turism@ropenet.ro